onsdag, februari 24, 2010

Doldisvinter: Jack, Greta, Erik och Albin


Det är doldisarkitekternas vinter. På Arkitekturmuseet återupptäcks Greta Magnusson-Grossman, i Arkitektur Förlags utgivning finns numera en bok om far och son Stark, Albin och Erik. Och från Dalarnas Museum kommer en tunn läsvärd skrift av Mats Persson om arkitekten Jack Hansson. Hansson öppnade kontor i Falun 1956 och Borlänge och Falun blev de städer han kom att prägla, med höjdpunkter som Hopptornen vid Lugnet (1974), Maserhallen i Borlänge (bilden) i och den egna villan på Bergalid (bilden) i Falun (1964).

måndag, februari 22, 2010

Sound of music, konferens i underlandet och platsr


Tre måndagstips:

The Guardians kritiker Rowan Moore hyllar Sanaas största projekt hittills The Rolex learning center (bilden) i Lausanne (quick time-film) med så många poetiska och vaga metaforer att man blir lite orolig. Som meningen: "It is a place without the darkness of old libraries, a place where abundant knowledge can be accessed without friction or fear". Och jo en liten vink till "the hills are alive with the sound of music" finns också. Men det ser ju fint ut. Någon som varit där? Ett campus för 7000 studenter, 4000 forskare med bibliotek, kontor, bokhandel, kafé, restaurang, aula för 600 personer och ett Credit Suisse bankkontor. Det är i alla händelser så långt man kan komma från ett annat learning center som hyllats nyligen, Mapangubwe learning center i Sydafrika av Peter Rich architects.

Lunds rektor vill, enligt Sydsvenskan, skapa en underjordiskt universitet. "Tänk att gå ner i underjorden och så öppnar sig en helt ny värld", säger han och önskar sig "en stor underjordisk konferensanläggning". Är det bara jag eller låter det lite som en av de nedre kretsarna i den där Danteboken som precis kommit som tv-spel.

Riksantikvarieämbetet har ett intressant projekt de kallar Platsr: "ett verktyg för lärare och elevers forskning med fokus på landskapets historiska dimension". Det är en community + karta där man ska kunna beskriva sina platser, se platsernas historia, koppla platser till varandra. Projektet är ute på pilotskolorna för att utvecklas och förädlas just nu.

tisdag, februari 16, 2010

Norra Station Stockhom – varför och hur?

Dagens läsning, Göran Rosenberg i Dagens Nyheter om planerna för Norra Station i Stockholm och det enligt honom felaktiga kraven på att allt ska bära sina egna kostnader.

Bakgrunden här, där Petter Lindfors (M) har "hopp om att det ska gå att banta minussiffrorna rejält genom att bygga mer än de 2.600 bostäder som beslutats. – Ska vi få in fler bostäder får vi bygga lite högre, deklarerar Petter Lindfors."

Arkitekturs ledare från nummer 4/2009 i samma ämne här.

15 mars är det sagt att ärendet ska upp i kommunfullmäktige.

Uppdaterat: Johan Johansson skriver i ämnet Norra Station, Dagens Industri 4/2-2010, om hur den nuvarande planen faktiskt utnyttjar marken ineffektiv. Läs en PDF här.

tisdag, februari 09, 2010

Biblioteksdebatt på nytt

På tisdagsvällen bänkade sig 100-talet personer i ABF huset för att debattera den havererade arkitekttävlingen om tillbyggnad av EG Asplunds världsberömda stadsbibliotek. Moderator var flitige Christoffer Barnekow, och i panelen satt Ola Andersson, bibliotikarien Inga Lundén och kulurborgarrådet Madeleine Sjöstedt. 


För den som varit med sedan tävlingen vanns av Heike Hanada för 2.5 år sedan var det ganska mycket repris. I oktober 2009 meddelade ju stan att projektet skulle skrotas, och resultatet blev två läger: ett som drog en suck av lättnad, och ett om ropade om skandal. Christoffer Barnekow avlockade inte ämnet några nyheter, utan ställningskriget befästes med hjälp av röster ur publiken. Där är vi nu och ingen vet riktigt vad som skall hända. En falang av dem som suckade lättat sneglar uppenbarligen på Slussen som en plats för ett helt nytt bibliotek. Det senaste Slussenförslaget rymmer en perfekt tomt för en sådan flytt. Frågan är vad Asplundhuset i så fall skall användas till.

Men var så säker: det här var inte sista debatten. Redan 1 mars brakar det loss ordentligt då Stockholms arkitektförening ordnar ny debatt, där man lovar att gå till botten med vad programmet beskriver som "biblioteksskandalen" 

Skyskrapan från olika håll


I tisdagens Svenska Dagbladet skrev Ola Andersson en intressant sammanfattning av synen på skyskrapor, manhattanismen och Stureplanscentern. I söndags skrev Henrik Höjer om hur staden Chicago formats av sina skrapor på samma plats.

Ola Andersson betraktar stockholmspolitikernas vurm för skyskrapor som en "utslätad och banal manhattanism" som "inte har något med Manhattan att göra, och konstaterar att "den populärkultur som präglar vår värld huvudskaligen har sina rötter i 70-talets nedgångna New York", men "det var inte i skyskraporna den uppstod. Den utvecklades i billiga loft och lägenheter i den ålderstigna bebyggelsen på södra Manhattan".

Alla som såg antingen den dokumentär om Joy Division som SVT sände i veckan eller spelfilmen om samma band Control som sändes igår kan intyga att samma sak gällde 1970-talets Manchester. Alla som någon gång drömt om en levande populärkultur i staden får något längtansfullt i blicken när man säger Manchester 1977. I en legendarisk recension av Joy Divisions debutalbum i Melody Maker 21 juli 1979 citerar John Savage låten Shadowplaw och gör sin tolkning:

"To the centre of the city where all roads meet waiting for you..." Joy Division's spatial, circular themes and Martin Hannett's shiny, waking-dream production gloss are one perfect reflection of Manchester's dark spaces and empty places".

Nu är det väl ingen som tror att Stureplanscentern, eller någon annan heller för den delen, vill bygga skyskrapor för att ge plats för ny populärkultur, men det är kanske ändå dags att syna den politiska idén om skyskrapans roll i staden.

I senaste numret av Arcitectural Record presenteras Steven Holls Linked Hybrid i Peking. Projektet har varit väldokumenterat redan från dag ett, men nu står det klart. Det är bostäder, kontor, bigrafer, restauranger i ett industriområde från 1950- och 60-talet. Inte ett enda hus, men ett fabrikshus, revs när det nya projektet drog in. Steven Holl ger i tidskriften oss sin programförklaring för det till synes futuristiska projektet: "It's not about being tall, it's about being sustainable and making connections to the urban context".

måndag, februari 08, 2010

Arkitektur på möbelmässan


Idag tisdag börjar Stockholm Furniture Fair, möbelmässan, i Älvsjö. Arkitektur finns på plats. Kom till vår monter vid Designbaren (AG:76). Ett flertal mässerbjudanden kommer att finnas på plats, samt en tävling! Vi ses!

Bilden visar årets guest of honor Paul Smiths skiss för mässans lounge.

lördag, februari 06, 2010

Arkitektur nr 1 - Ledare: i ett nytt landskap



Ledaren för nya numret finns här >>> PDF.

fredag, februari 05, 2010

Arkitektur nr 1



Kort om arkitektur
Svensk känsla för skog. Eva Eriksson om resultatet av tävlingen om nytt
krematorium på Skogskyrkogården
.
Är grönt det nya guldet? Annica Kvint efterlyser ett äkta engagemang för gröna frågor.
En ny ås i Stockholm. Erik Linn synar planerna för Västra City i Stockholm.
Wolodarski om Wolodarski. Intervju med Aleksander Wolodarski med
anledning av planerna för Norrtull i Stockholm.
Kravmärkt arkitektur. Johan Mårtelius har besökt Bernard Tschumis
nya museibyggnad vid Akropolis.

Ny arkitektur
Sju nya inredningar inklusive nya Moderna Museet i Malmö.

PS: recensioner, rapport
5 nya böcker recenseras. Counterpoint: Daniel Libeskind, Politik och stadsbyggande,
Dark Nostalgia, The Function of Form och Valerio Olgiati.
Mer än bara parkytor. Andreas Fries rapporterar från fastighetsmässan MAPIC
i Cannes

Historien bakom ett hus
Sommarhus, Skåne. Besök i Bengt Edmans sommarhus i Sireköpinge.
Antonius van Arkel och Ingegärd Gyllenswärd har dokumenterat huset.

PS: kolumn Den blyga arkitekturens decennium. Dan Hallemar ser ett nytt allvar växa fram.

BSK-arkitekter vann tävling om Södersjukhuset i Stockholm


BSK Arkitekter vann tillsammans med norska arkitektkontoret Eliassen Lambertz-Nilssen Arkitekter i Oslo tävlingen om en ny byggnad vid Södersjukhuset i Stockholm. I projektet har de också samarbetat med Nivå Landskapsarkitekter. Juryns motivering löd "Byggnadens systematiska uppbyggnad är en styrka och gör förslaget robust och utvecklingsbart samtidigt som det finns en inlevelse för de människor som ska använda byggnaden i förslaget".

Här kan du läsa mer om projektet.

tisdag, februari 02, 2010

Hållbar designdiskussion i Davos och ny Djurgårdsstad

Under rubriken "Design for Sustainability” på World Economic Forum i Davos diskuterades häromdagen frågor som: Vad är hållbar design? När är den framgångsrik? När misslyckas det? Och varför? Arkitekten William McDonough, som skrivit boken "Cradle to cradle – remaking the way we make things" föreläste liksom Tim Brown från Architecture for humanity. Alla föreläsare ombads komma med två lyckade och ett misslyckat exempel på det man kallar hållbar design. Här kan man läsa en sammanfattning av diskussionen kring en av vår tids intressantaste, och svåraste, frågor.

Och idag invigde kronprinsessan Norra Djurgårdsstaden Innovation, starten på arbetet med Norra Djurgårdsstaden, en ny stadsdel i Stockholm. Stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M) meddelade att "med Norra Djurgårdsstaden ska Stockholm bli världsbäst på hållbar arkitektur".

måndag, februari 01, 2010

Att hedra en sfär



Globen i Stockholm är ett rätt fantastiskt byggnad på många sätt, som form och med sin näravaro i staden. Den är folkkär och snygg samtidigt. Förra året fyllde den 20 år. En av poängerna är just den absoluta formen. Men inte längre. I veckan invigs den Sky View man anlagt längs byggnadens ena sida, en bana för att ta folk upp på toppen.

På sin blogg skriver Expressens kulturchef Björn Wiman om den "tandställning" som nu fästs på globen. En 20 åring med tandställning. Jag håller med honom om att det är en mer än tveksam påbyggnad. Var finns antikvarierna och riksintressena när man verkligen behöver dem? Globens öde liknar Kaknästornets, en annan särpräglad byggnad i Stockholm, som förvanskats, interört såväl som exteriört. Den där tandställningen är ett jippo, en gimmick. Låt oss hoppas att globen växer ifrån den snart.