torsdag, januari 31, 2008

Nya Arkitektur - nr.1 2008



Nya numret 1/08!

Inget stadsliv utan shopping? Vi ställer frågan i en granskning av de shopping-tempel som dominerar dagens stadsbild. "Där man trivs, där shoppar man", är numer en välkänd sanning och topparkitekterna har kommit att få en viktig roll i sammanhanget. En annan slags inredningskonst lyfter forskaren Johan Örn fram. Han menar att det spektakulära är på tillbakagång, och ser en svensk guldålder kring 1960–70 som en alltmer relevant förebild.
I numret fortsätter vi diskussionen om tävlingen om Stockholms stadsbibliotek. Elva välrenommerade arkitekturkännare från in- och utland ger sin syn på utfallet. Så presenterar vi ett spännande Naturum vid Höga kusten (White), en inspirerande biblioteksinteriör i Gislaved (Thorsten Hild och Nils Gulin), en reklambyrå i Stockholm (Elding Oscarson) och ett omdebatterat bostadsprojekt i Trosa (Meter Arkitektur).
Bland det övriga innehållet: en provocerande debattartikel av professor Thomas Hellquist, som undrar varför arkitekterna håller fast vid en estetik som han kallar ”formal autism”. Till detta mycket annat, inte minst på nyhetssidorna Först & Främst!

Den europeiska landskapskonventionen


RAÄ har lämnat sitt förslag till genomförande i Sverige av den Europeiska landskapskonventionen - Europarådets (ej EU:s råd eller Europeiska Rådet) strategi för bevarande/förvaltande av det europeiska landskapet. RAÄ förslår att Sverige fortsätter processen man har påbörjat (konventionen är signerad idag) och lagstiftar om den. Dokumentation [via K-Blogg.] Ovan - Sättra, Norrtälje.

Svensk arkitekturexport till Inre Mongoliet


Exportvärdet på svenska arkitekturtjänster är inte särskilt stort. Wingårdhs tyska museer (Müritzeum, Glaskasten) tillhör några väldigt få undantag de senaste åren. Men när Herzog & de Meuron på uppdrag av en kinesisk beställare sammanställde en lista på 100 arkitektkontor som de rekommenderade för att rita var sin del i en mindre stadsdel i Ordos City, Inre Mongoliet, plockades två från Sverige. Tham & Videgård Hansson och Testbedstudio deltar bägge i projektets första fas tillsammans med bland annat NL-Architects, R&Sie(n) och Dellekamp Arquitectos. Färdigställandet beräknas till i höst. Mer om projektet Ordos100 >> här.

tisdag, januari 29, 2008

Moderna Museet och Brasilien


Moderna Museet följer receptet från en av Tate Moderns första utställningar från 2001 - Century City: Art and Culture in the Modern Metropolis (om där Bombay, Lagos, London, Moskva, New York, Paris, Rio de Janeiro, Tokyo och Wien). MM fokuserar på tre platser där konst, musik, arkitektur och litteratur uppnådde någon sorts synergieffekt. Den första kronotopen är Rio de Janerio 1956-1963 (visas fram till den 6:e april.) Ovan, den lite okände men extremt inflytelserike landskapsarkitekten Roberto Burle-Marxs breddning av stranden Praça Salgado Filho, 1957. Nedan, den lite för överskuggande Oscar Niemeyers katedral under byggnad i Brasília, c:a 1959. Se även ett par gamla inlägg här på bloggen: Brasílias symfoni + Lina Bo Bardi. Kommande städer och utställningar under året: Turin 1958-68, Los Angeles 1958-68.

Kollhoff om Europa och arkitekturen

Intressant intervju med Hans Kollhoff av Thomas Steinfeld i Global Axess (tidningen Axess:s tv-satsning.) Kollhoff har influerat den samtida arkitekturen mer än vad man kanske vanligtvis vill medge. Inte så mycket formmässigt (den fortsatt klassicisten Kollhoff fick nyligen stryka sina kapitäl av budgetskäl i ett bostadsprojekt i Wien) men analytiskt och typologiskt, särskilt genom Kollhoffs professur på ETH. [via Operation Karlstad]

måndag, januari 28, 2008

The World of Madelon Vriesendorp


Tillsammans med Elia och Zoe Zenghelis och sin man Rem Koolhaas, grundade Madelon Vriesendorp OMA 1975. Från den 14 januari till den 8:e februari visas hennes målningar+objekt som präglade kontoret hela 70- och 80-talen, på AA:s galleri vid Bedford Square. London. Mer om utställningen och Vriesendorp i ArtReview. [via Things Magazine]

söndag, januari 27, 2008

Ibelings och Wingårdh på Åsögatan


I måndags flögs Hans Ibelings, redaktör för A10, till Stockholm för att hålla i ett öppet samtal med Gert WingårdhKonst-ig om hans nya böcker och utställning på Röhsska. För de som missade Ibelings, finns Arkitekturs Arenaintervju med honom från 2006 om Holland och media, här >> PDF.

fredag, januari 25, 2008

Film: Fountainhead



Gary Cooper som Howard Roarke i filmatiseringen av Ayn Rands The Fountainhead. Från 1949. IMDB.

torsdag, januari 24, 2008

Spacegroup vann i Malmö


Norska Spacegroup vann den inbjudna tävlingen (övriga tävlande var White, Fojab, Kasper Danielssen) om hotell och konferenscenter vid Lernacken i Malmö. Beställare är det offensiva Choice Hotels med norrmannen Petter Stordalen i ledningen, samma företag som driver Clarion i Skandinavien. Mer om projeket i Sydsvenskan >> här.

onsdag, januari 23, 2008

Archigram på ICA



För de som missade Peter Cook igår - här sitter Dennis Crompton och kanske Ron Herron från Archigram och lyssnar på Cook. Från Archigramutställningen på ICA 2006. Ytterligare en video från samma tillfälle >> här.

tisdag, januari 22, 2008

Fler arkitektutställningar i Göteborg

På lördag öppnar Frölunda Kulturhus en utställning om arkitekten Lars Ågren (1920-2006) – en arkitekt som haft nog så stort inflytande på Göteborgs arkitektur som 30-årsjubilerande Gert Wingårdhs, just nu aktuell på Röhsska.
Lars Ågren, professor vid Chalmers, var som chefsarkitekt på GAKO en av de tongivande arkitekterna i allmännyttans bostadsbyggande i Göteborg och var själv ansvarig arkitekt för ett stort antal bostadshus, inte minst i Västra Frölunda. Som debattör och visionär var han tongivande långt efter pensioneringen.
I samband med utställningen arrangeras också tre seminarier. Bland annat en samtalskväll där bostadsarkitekter från då och nu möts under rubriken Vad har vi lärt av historien? Ett samtal som leds av Arkitekturs Claes Caldenby. www.frolunda-kulturhus.goteborg.se

måndag, januari 21, 2008

BauNetzWoche, en veckotidning


Tyska BauNetz som står bakom den omdiskuterade topplistan nedan, publicerar generöst en PDF-veckotidning gratis på nätet. BaunetzWoche finns >> här. Nr. 62[PDF] handlar om arkitekturåret 2008 medan nr. 61[PDF] bland annat innehåller ett återbesök i OMA:s gamla hotellprojekt i Furkapass. Ovan: Krischanitz & Franks temporära konsthall i Berlin, nr. 62.

E:son hos Åmells


Åke E:son Lindman ställer ut fotografier under rubriken The Architecture of Form till den 16:e februari på Åmells i Stockholm på initiativ av nya curatorn Niclas Östlind. Lite mer om utställning > här. Ovan - Fiatfabriken i Lingotto av Giacomo Mattè Trucco 1915-23.

söndag, januari 20, 2008

Peter Cook i Stockholm


På tisdag kommer Peter Cook till Arkitekturmuseet i Stockholm för en föreläsning (kl. 18; 100 kr.) Här är Thomas Hellquists Arenaintervju med Cook från Arkitektur nr. 3, 2006 >>> [PDF]

fredag, januari 18, 2008

Europan 9 - vinnarna


Nu är den svenska delen av Europan 9 färdigbedömd och vinnarna har offentliggjorts. Tre kommuner deltog med var sin tomt - Nacka, Tjörn och Upplands Väsby - och juryn bestod av bland annat av Henrietta Palmer, Louisa Hutton och Helene Stangeland.
Första prisen gick till:
Nacka: Merry Del Val Olimpia (Spanien), Jacobo Garcia-German (Spanien). [PDF]
Tjörn: Peter Morander (Sverige), Maria Pettersson (Sverige), Liisa Gunnarson (Sverige). [PDF]
Upplands Väsby: Anna Helamaa (Finland), Maija Perhe (Finland), Jesse Weckroth (Finland). [PDF]

torsdag, januari 17, 2008

Betsky styr Venedigbiennalen 2008

Förre NaI-direktören Aaron Betsky har utsetts till curator för årets arkitekturbiennal i Venedig. Tema: Out There. Architecture Beyond Building och utställningsperiod 14 september-23 november.
Betsky har fallit biennalen i smaken redan tidigare. Som curator för Nederländerna gav hans insatser pris för bästa nationella paviljong år 2002.
Det senare är en ära som hittills aldrig vederfarits de nordiska ländernas paviljong, där ansvaret för utställningen alternerar mellan Sverige, Finland och Norden. Paviljongen däremot, omnämns ofta som en av Giardinis (utställningsparkens) bästa. Månne förändras detta i år, då utställningen i sin helhet ägnas paviljongens upphovsman?

Gehry ritar Serpentine-paviljongen

Frank Gehry ritar årets Serpentine-paviljong i Londons Kensington Gardens.
Det blir Gehrys första byggnad i Storbritannien, konstaterar AJ som samtidigt hoppas på en mindre strulig byggprocess än den 2007, då Frei Otto ersattes av Zaha Hadid som ersattes av Olafur Eliasson och Ketil Thorsen.
Galleriets tidigare paviljonger har ritats av Rem Koolhaas/ Cecil Balmond (2006); Álvaro Siza och Eduardo Souto de Moura i samarbete med Cecil Balmond (2005); Oscar Niemeyer (2003); Toyo Ito (2002); Daniel Libeskind (2001); och Hadid (igen) 2000.

onsdag, januari 16, 2008

Knôkfullt på Wingårdhs vernissage


Knôkfullt, var det i går kväll då Röhsska museet i Göteborg hade dubbelvernissage för utställningarna Frozen Moments - en utställning om design i film och Gert Wingårdh – Åtta hus.

Vann mediekampen om uppmärksamheten gjorde utan tvekan Wingårdhs-utställningen, där presskonferensen besöktes av ett 40-tal journalister från press, radio och teve.
Utställningen visas som bekant för att det i år gått 30 år sedan Gert Wingårdh startade egna kontoret. Men den som vill ha en historisk tillbakablick hänvisas helt till katalogen (design Henrik Nygren). Åtta hus, fokuserar i stället (den relativa) samtiden och framtiden utifrån ett antal nyckelbegrepp som ”kropp” och ”lust”. Projekten Citadellbadet, VillAnn, Glaskasten i tyska Marl, Kajplats 01, bostadshus på Arabiastranden i Finland, House of Sweden, tyska Müritzeum och Musik- och teaterhuset i Jönköping presenteras alla med modeller – alla i samma skala – och materialprover att känna på, utöver sedvanliga ritningar och foton. Dessutom kommenterar GW mycket personligt sina val, både genom text och bildkonst.
Pågår till 27 april och kommer sedan till Stockholm och Arkitekturmuseet.

Frozen Moments lyfter för övrigt fram hur designföremål, som vespor, walk mans och textil, använts för att stärka och förtydliga rollkaraktärer i tolv utvalda filmsekvenser och sker i samarbete med Göteborg Film Festival. En kul idé, väl värd att utveckla och bygga vidare på – gärna till nästa filmfestival.

Några nya Ofisprojekt


Slovenska Ofis har färdigställt flera projekt det senaste kvartalet. Ovan: Tetris apartments, Ljubljana. Produktionskostnad: € 650/kvm. Nedan Stadium Maribor i Maribor. För 12000 åskådare.

måndag, januari 14, 2008

Störst av de stora: Top-100

I januari i år är det två år sedan Baunetz började kvantifiera framgångarna hos internationella arkitekter. En topplista, med viss tysk slagsida. Nedan är Top-10 för november till december 2007 - resten av listan finns >>> här. Listan bygger på ett poängsystem som bl.a. baserar sig på projektets omfattning och var det publiceras. Och bästa svenska kontor - Wingårdhs på 480:e plats på den internationella listan.

1 [1] 357 Office for Metropolitan Architecture
2 [2] 346 Zaha Hadid
3 [5] 298 Steven Holl Architects
4 [4] 271 Jean Nouvel
5 [3] 261 Herzog und de Meuron
6 [6] 201 SANAA
7 [7] 196 Foster and Partners
8 [10] 174 UN Studio
9 [12] 167 Toyo Ito
10 [9] 160 Alvaro Siza

onsdag, januari 09, 2008

Innan byggnaden kommer filmen


Den 24:e januari är det tyskschweizisk premiär för filmen om Pekings nya nationalarena - Bird's Nest - Herzog & De Meuron in China. Av Christoph Schaub och Michael Schindhelm.

tisdag, januari 08, 2008

Eames 1956



Charles & Ray Eames visar sin nya lounge chair på Arlene Francis "Home" show, NBC television network, 1956.

måndag, januari 07, 2008

Några andra förslag i Stadsbibliotekstävlingen

Det var inga prestigekontor och relativt få publicerade arkitektkontor som deltog i tävlingen. Men här är länkar till några av de som skickade in [under mottot finns länk till förslagets PDF]:

Ábalos & Herreros: The 4 Elements
SMC Alsop: Bokskåpet
Njiric + arhitekti: Crystal in the stream
BIG: Infinity Loop
JDS: Stockholm's Garden Library
Henning Larsen: SSB Inside and out
3XNielsen: Unfolding Knowledge
NOX/Lars Spuybroek: The Floating Library
Aires Mateus: IHT317
Christian Kerez: Light and Shadow
David Chipperfield: Terraces
Michael Graves: Bågen

Om arkitektur och tv



En essä om arkitektur och tv av Sam Jacob (från FAT) ligger ute på Icon >>> HÄR. Och One Pair of Eyes: Reyner Banham Loves Los Angeles som Jacob skriver om finns >> här. Mer om filmen i decembernumret av Metropolis > här. Ovan: A Is For Architecture (1960-tal).

torsdag, januari 03, 2008

Arkitekturskatt öppnas för allmänheten

RIBA:s bibliotek öppnar för allmänheten. Därmed tillgängliggörs en av Europas rikaste arkitekturkällor för forskare och andra, som hädanefter slipper den krångliga omväg som stavas tillståndsgivande byråkrati.
Samlingarna fördelas mellan RIBA:s huvudkontor på 66 Portland Place (böcker, tidskrifter, foto) och Victoria & Albert Museum (modeller, ritningar), båda i London.
Den gamla läsesalen vid Portland Place, ritad av Grey och Miriam Wornum, har för övrigt nyligen restaurerats och i stort återställts till utseendet som den hade 1834. Då grundades RIBA, Royal Institute of British Architects, och i samma veva även biblioteket.

Arkitektur på ledarplats

Dagstidningen Göteborgs-Posten använder årets första ledarutrymme till att plädera för – en stadsarkitekt. Sådan saknas nämligen sedan ett antal år, och nu börjar effekterna märkas: ”Ett steg på vägen mot ett mer genomtänkt Göteborg vore om 2008 kunde bli året då vi återigen fick en stadsarkitekt. Helst då en person med gediget kunnande, mycket visioner och tillräckligt med integritet och styrka för att kunna avstyra projekt som främst handlar om politisk prestige och inte om att långsiktigt bygga en levande och varierad stad för göteborgarna”, står det i den osignerade ledaren som efterlyser överblick, framförhållning och helhetsseende som tar hänsyn till såväl hus som infrastruktur. Och som anser stadsarkitektfrågan – som angår alla - vara långt mycket viktigare än fjuttiga, ego-privata nyårslöften om mer träning och mindre stress
Vilken passning till Göteborgs politikerkår i år, då Sveriges arkitekturpolitik fyller tio!